dansk vin
 
dansk vin
 
dansk vin
 
dansk vin
 
dansk vin
 
dansk vin
 
 
 

Vinfremstilling

 
At fremelske sunde økologiske druer er forunderligt! - at lave god vin af druerne er kunst og håndværk!
På mange måder er vinfremstilling at sammenligne med at “bage et godt brød!”.
Råvarerne – druerne – skal have den højeste kvalitet. Fra det øjeblik druerne får klippet navlestrengen begynder nedbrydningen af alt det opbyggede. Vinmageren skal være forberedt på at udnytte og skabe af den naturskabte kvalitet.
Hvordan har året været: Vinteren? Bestøvningen? Væksten? Konens ferie planer? Beskæringen? Solen? Plantesygdomme? Hvepsene? Tør/våd efterår? - og hvad der ellers hører til bondemandens fortræffelig- og fortrædeligheder!
Derudfra skal planen lægges! Vintype, metode og alkoholprocent mv.!
Når druerne er i vineriet måles og vejes de i laboratoriet! Hvad vil være klogt? Smag? Kvalitet? Sukkerindhold? Syreindhold? Mængde? Vingær? Metode?

Når beslutningen er taget er der ingen vej tilbage, vinifikationsprocessen tager sit eget forløb – og så handler det som vinmager bare om at følge med! - kende sine muligheder og begrænsninger!
Det er et yppigt mål at påvirke processen så lidt og skånsomt så muligt.
 
Rødvin
De blå druer kommer ind i vineriet. De er sorteret for dårlige druer og kommes i afstilkeren, hvorfra de pumpes over i gæringskaret med skin og kerner. Druemassen varmes op til 18 grader og der tilsættes vingær og hjælpestoffer. Efter 4-8 dages alkoholgæring presses massen og vinen pumpes til lukkede ståltanke hvor de næste processer foregår - malolaktisk gæring og nedfrysning i 6 dage.
Sidst på vinteren skal der så tages stilling til om vinen skal fadlagres. Meget dansk vin har efter min smag fået for meget egefad. Jeg går efter, at det er druesmagen efter modning i det danske klima, der skal bære karakteren af rødvinen - frem for smagen af de franske egeskove. Dog får de kraftigste af mine vine 1 måned på små fransk barrique (112 L)– så mere hellig er jeg ikke!
 
Hvidvin
Til forskel fra rødvinen presses de grønne druer direkte efter ankomsten til vineriet. Mosten henstår køligt et døgn, hvorefter det urene bundfald fjernes og den rene vinjuice gæres.
I de varme lande fadlagrer man også hvidvinen – det er dog helt udelukket her! Min hensigt er at bevarer druernes frugtsmag i så vid udstrækning så muligt – uden krummelurer!
Gæringen foregår ved lav temperatur, beskyttes for malolaktisk gæring og henstår køligt til lang klaring. Det er de primære smagsstoffer der skal bære vinen og oplevelsen! – altså frugten.

Fremstilling af frugtvin, portvin og mousserendevin skal man ud på Vingården for at få!

•  se det var den helt korte version -


 
 

 
© 2008 JS